BESTE MOEDERBORD VOOR JE COMPUTER.

"KIES BESTE MOEDERBORD"

Als je je eigen pc wilt bouwen, zal het moederbord dat je kiest als basis dienen. Uw moederbord bepaalt veel van de andere componenten die u in uw systeem kunt gebruiken. Omgekeerd bepalen sommige andere componenten, zoals de processor, uit welke moederborden je kunt kiezen om mee te beginnen. Voordat we beginnen, is hier een grote tip: gebruik de vergelijkingsfunctie van Newegg. als je naar de Neweggmotherboard-pagina gaat, kun je maximaal vijf moederborden selecteren en een gedetailleerd overzicht krijgen van hoe ze zich verhouden in termen van de onderwerpen die in deze how-to worden besproken.
 
BESTE MOEDERBORD VOOR JE COMPUTER.


De eerste beslissing die u moet nemen bij het kiezen van een moederbord, is beslissen of u Intel of AMD wilt gebruiken voor uw CPU. Beide bieden processoropties voor een breed scala aan verschillende prijsklassen en prestatieniveaus. Of je nu een goedkope build samenstelt voor licht thuisgebruik of iets dat krachtig genoeg is om 3D-content te creëren, of tegelijkertijd gamen en streamen. Als je eenmaal hebt besloten welke CPU-familie het beste voor je is, moet je een moederbord kiezen dat de juiste socket gebruikt. In feite is een processorsocket het mechanisme waarmee een CPU op een moederbord wordt aangesloten. U moet een moederbord kiezen met een compatibele socket voor de CPU die u wilt aanschaffen. Niet elk Intel-moederbord dat ooit is gemaakt, zal werken met elke Intel-CPU op de markt.


Als je naar de CPU kijkt, heb je of wil je een Newegg-look kopen voor het aangegeven socket-type. Op dit moment is de meest algemene aansluiting die u moet weten LGA 1151 voor moderne Intel CPU's en AM4 voor AMDCPU's. Dan moet je ervoor zorgen dat je moederborden zoekt die bij dat type socket passen. Vaak bevat een moederbordpagina op Newegg aanvullende informatie over welke CPU's het ondersteunt. Moederborden zijn er in verschillende maten, wat betekent dat u enige flexibiliteit heeft bij het samenstellen van uw pc zodat deze in uw omgeving past. Als je voldoende ruimte hebt, wil je misschien een grote kast gebruiken, maar als je een thuisbioscoop-pc bouwt die bedoeld is om onder je tv in de woonkamer te zitten, dan wil je waarschijnlijk een veel kleinere kast en moederbord gebruiken. Over het algemeen geldt: hoe groter de fysieke afmetingen van het moederbord, hoe meer componenten het ondersteunt. Gebruik de grootte van uw geplande pc en de componenten die u wilt installeren als richtlijnen om de vormfactor van uw moederbord te kiezen.


De ATX-vormfactor is de meest gebruikelijke voor pc-gebouw, maar Micro ATX en MiniITX zijn opties voor compactere builds. Niet alle hoesjes ondersteunen alle vormfactoren, dus controleer de productpagina's voor zowel jouw hoesje als je moederbord om er zeker van zijn dat ze compatibel zijn. De componenten van uw pc zullen allemaal op de een of andere manier op uw moederbord worden aangesloten, meestal via de PCIe- of SATA-interfaces. De PCIe-verbinding is de manier waarop u veel van uw belangrijkste componenten, zoals uw grafische kaart en PCIe-sleuven, kunt aansluiten in verschillende formaten, waarbij X4 en X16 de meest voorkomende zijn. PCIe 3.0 is de meest gebruikelijke versie van de verbinding die momenteel op de markt is, maar sommige van de meest recente kaarten van AMD ondersteunen PCIe 4.0, maar ze zijn nog steeds achterwaarts compatibel. Als je aandacht besteedt aan connectiviteitsopties op je moederbord, moet je ervoor zorgen dat er genoeg slots en poorten zijn voor de componenten die je in je gebouw wilt hebben.


Laten we het nu hebben over grafische kaarten. Hoewel sommige CPU's zelf in staat zijn om basisafbeeldingen uit te voeren, wilt u iets speciaals zoals gamen, dan heeft u een speciale grafische kaart nodig die u op de PCIe-sleuf van uw moederbord aansluit. De meeste moderne moederborden en grafische kaarten werken samen zolang je een beschikbare PCIe-sleuf hebt, zodat je GPU-selectie niet zo belangrijk is voor je moederbordkeuze als sommige andere factoren. De belangrijkste overwegingen hier zijn of u een bijzonder zware en krachtige GPU koopt, in welk geval u misschien wilt zoeken naar moederborden met versterkte PCIe-slots om het gewicht aan te kunnen of dat van plan bent om meerdere grafische kaarten samen te gebruiken waarvoor u moet kiezen. een bord dat dat toelaat.

Tegenwoordig zijn pc's doorgaans uitgerust met ten minste 4 GB RAM. Hoeveel RAM je nodig hebt voor je eigen pc hangt af van hoe je het wilt gebruiken en 8 GB is doorgaans een veilige aanbeveling voor de meeste lichte gebruikers, waarbij 16 of meer GB een goede gok is voor zwaardere gebruikers. RAM wordt op een moederbord aangesloten via een rechthoekige sleuf die wordt gebruikt voor het soort RAM dat tegenwoordig wordt gebruikt. De dual inline geheugenmodule of DIMM. Het aantal DIMM-slots op een moederbord bepaalt hoeveel RAM u kunt toevoegen en varieert meestal van twee tot acht slots. U kunt één RAM-module tegelijk toevoegen, maar u krijgt de beste prestaties wanneer u RAM en bijpassende paren installeert. RAM wordt gewoonlijk gekocht in kits van twee of vier DIMM's. Als u bijvoorbeeld uw pc wilt uitrusten met 16 GB RAM, dan koopt u doorgaans een kit met twee 8 GB DIMM's. Als je RAM kiest, zie je aanduidingen als DDR4 en DDR3 die de generatie- en snelheidsnummers aangeven, zoals 3000, 3200 en 3600. Je moederbord ondersteunt een breed scala aan RAM-typen, maar zorg ervoor dat je je bord met je RAM vergelijkt om compatibiliteit te garanderen.


 Elke pc heeft een plek nodig om zijn gegevens op te slaan en dat komt in de vorm van een traditionele harde schijf of een SSD. De meest gebruikelijke manier om een ​​opslagstation aan te sluiten is tegenwoordig via de SATA 3-aansluiting en dat wordt ondersteund door vrijwel elk moederbord dat u kunt kopen. Op het snijvlak van opslagtechnologie vindt u NVMe SSD's. Dit is een nieuwer protocol dat een grotere bandbreedte, een lager energieverbruik, een lagere latentie en andere voordelen biedt. NVMe SSD's zijn er in twee vormfactoren: kaarten die in PCIe-slots worden gestoken en compacte versies die in M.2-verbindingen worden gestoken. Als u een NVMe-schijf overweegt, controleer dan of uw moederbord dit ondersteunt.

Een laatste belangrijke overweging bij het kiezen van een moederbord komt neer op de soorten verbindingen die beschikbaar zijn op het IO-paneel aan de achterkant. Voor de meeste mensen zal het aantal USB-poorten hier het meest relevante aantal zijn, met high-end boards die meer gericht zijn op gaming en contentcreatie over het algemeen meer opties hebben. Audiofielen willen misschien speciale aandacht besteden aan eventuele extra audioverbindingen die het bord ondersteunt. Om het selectieproces van je moederbord af te ronden, wil je nadenken over welke extra functies je op je bord zou willen hebben en hoeveel premie je bereid bent te betalen voor deze functies. Veel moderne moederborden hebben aanpasbare RGB-verlichting en sommige zijn speciaal ontworpen om vloeistofkoeling vriendelijker te maken. Sommige hebben ingebouwde Wi-Fi, terwijl andere speciale koelfuncties hebben waardoor ze beter geschikt zijn voor gamen en overklokken. Moederbordproductpagina's geven je een overzicht van de opvallende kenmerken, dus als je eenmaal de kern hebt bepaald van wat je nodig hebt in termen van compatibiliteit met de rest van je bouwplannen, kun je deze extra's samen met je prijsklasse en voorkeursfabricage je definitieve beslissing laten nemen. Terwijl u het juiste moederbord voor u kiest, wilt u er zeker van zijn dat het voldoet aan uw behoeften voor zowel vandaag als morgen.

 Als je weet dat je je pc nooit verder wilt upgraden dan de oorspronkelijke configuratie, kun je een moederbord kiezen dat precies biedt wat je nodig hebt om aan de slag te gaan, maar als je denkt dat je je pc later misschien wilt uitbreiden, dan wil je dat zorg ervoor dat uw moederbord uw behoeften ondersteunt terwijl ze groeien.

No comments:

Post a Comment